FEESTDAGEN zondes, heb jij ze ook?

De feestdagen komen er weer aan. Gezellig of zit je net zo lekker in de gezonde flow...

 

Soms verwonder ik me weleens als het gaat om de feestdagen. Kerst bijvoorbeeld. Waarom vieren we eigenlijk kerst? Ik denk dat we soms een beetje vergeten waarom we kerst nu eigenlijk vieren. Kerst staat voor veel mensen gelijk aan heel veel eten. Als gevolg daarvan stroomt de sportschool in januari vol met mensen die spijt hebben van al het overeten en komen de zondes van december goedmaken. Maar waarom? Het kan ook anders. Met wat slimme trucs kun je kerst & oud en nieuw gezond doorbrengen zonder dat dit ten koste gaat van het genieten. Hieronder lees je wat tips die je gezond door de feestdagen heen trekken :-)

 

1. Neem het initiatief

Nodig mensen bij jou thuis uit en organiseer een lekker etentje. Veel mensen hebben een laag food-IQ en komen als je niet oppast met zeer ongezonde lekkernijen thuis.  Als je zelf over het eten gaat dan kun je zorgen voor een gezondere maaltijd zonder dat mensen zullen zien dat het gezond is. Maak gewoon paleo en er is nergens discussie over. 

 

2. Het voorgerecht

Eet een salade als voorgerecht. Je doet dan twee dingen al hartstikke goed. Je eet minder ongezonde voeding en je krijgt meteen voldoende vitamines en vocht binnen. Als je begint met het gezonde kun je daarna wat zondigen. Het beste is te stoppen wanneer je voor 80 % gevuld bent. 

Het duurt 20 minuten voordat onze verzadigingshormoon leptine je een natuurlijke halt toeroept. net op het moment dat je van de calorierijke voeding wilt gaan snoepen. 

 

3. Plan een gezamenlijke wandeling

Tweede kerstdag is een uitstekende dag voor een familiewandeling in de natuur. Kinderen, opa, oma, iedereen geniet ervan. Zo je kun je de suikers in je spieren even legen. Met kerst wordt er ook altijd veel gedronken. Laat mierzoete drankjes staan en als het even kan ook gedistilleerd. 

Bier bevat weer gluten, dus liever ook niet. Met een wijntje is niks mis mee. Rood is iets gezonder dan wit. Maar ook wit bevat tal van actieve plantstoffen die heilzaam zijn. 

Neem in elkgeval na elk glas wijn een glas water. Alcohol verdeelt zich over totale vloeistof in je lichaam, je wil dan veel vocht innemen om de alcoholschade te beperken.

 

4. Bak oliebollen in kokosolie

Vaak worden oliebollen gebakken in zonnebloemolie. Zonnebloemolie is een omega 6 vetzuur dat ontstekingen kan aanjagen. Ook oxideert omega 6 snel. Bak liever in kokosolie, kies deze keer dan voor een geurloze.

Maak gebruik van speltmee.l of koop glutenvrijmeel.

 

5. Eet nog wat voordat je de deur uitgaat

Als je bij iemand anders uitgenodigd bent met kerst, maar je weet dat het een culinaire gezondheidsramp gaat worden. Dan kun je ook kiezen voor een gezond ontbijt en een gezonde lunch. Zorg dat vlak voor je gaat not wat gezonds eet dan kun je het overeten bij de ander beperken. Slim is om minder te nemen van suikerrijke lekkernijen en brooddeegachtige producten.

Focus je op: Vlees, vis, groenten, fruit, bollen en knollen en geniet oergondisch :-).

 

6.  Ga voor de kerst nog vasten

Een paar dagen voor kerst kun je makkelijk even wat rustiger aan doen en vasten. Je lichaam kan best even met wat minder eten. Uiteindelijk valt dan de schade na de kerst ook wat mee.

 

7.  Ontspan

Veel mensen voelen zich  eenzaam rond de kerst, maar er zijn ook veel mensen die zich gestrest voelen door de kerst door de sociale druk die op hen wordt uitgeoefend. Stress is zeer ongezond voor ons lichaam. Zoek daarom zoveel mogelijk de dingen op waar je plezier aan beleeft. Ga wandelen, mediteren, hardlopen, een spel met je familie doen, maakt niet uit als je er maar plezier aan beleeft. Probeer je hoofd leeg te maken en jezelf niet onnodig druk te maken. 

 

8. Deel knuffels uit

Maak gewoon de gewoonte om je familie of vrienden een dikke knuffel te geven in plaats van die lucht zoenen.. Door het knuffelen maakt je lichaam het hormoon oxytocine aan en dit zorgt ervoor dat je ontspant en dat je een band krijgt met iemand.

 

9. Bonus tips

Over het algemeen kun je het beste vis of gevogelte nemen in plaats van rood vlees. Kies zoveel mogelijk voor biologisch of wild. (supermarktvlees dus niet)

Neem in plaats van friet of aardappelen, zoete aardappelen of koolraap.

 

Fijne kerstdagen en vooral veel plezier met de successen die je gaat behalen.

 

Warme groet,

 

Brenda