De lente komt inzicht, detoxen een goed idee?

De lente  is mijn favoriete jaargetijde. De natuur ziet er zo prachtig en kleurrijk uit. En dus ook het prachtige kleurrijke eten staat weer op je te wachten. Allerlei groenten en fruit rijk aan ijzer en vitamine C en heerlijke verse kruiden. 

In het voorjaar laat je letterlijk de winter los. Je lijf doet dit ook. De overgang van winter naar lente is niet altijd een gemakkelijk voor je lijf. Het kan zelfs zijn dat je juist tijdens de overgang weinig energie, moe en soms ziek bent in plaats van je vrij voelen en energiek. Je darmen kunnen ingewikkeld doen door dat alle afvalstoffen zijn opgehoopt door gebrek aan zonlicht en door onvoldoende beweging. Zodra de eerste zonnestralen zich aandienen zullen de darmen dan ook in beweging komen, je lichaam laat slijm los. Je kunt dan erg verkouden of grieperig zijn. Soms is je lichaam dus nog niet klaar voor de lente en dit uit zich in vermoeidheid. Door gebruik te maken van goede & gezonde voeding (goede nachtrust) kun je dit proces wat gestroomlijnder laten verlopen. 

 

Voorjaarsschoonmaak

De voorjaarsschoonmaak in huis en in de tuin mag je ook toepassen op je lichaam. Je lijf mag ook weer opnieuw schoon worden gemaakt. Het reinigen van je lichaam is de beste manier om de lente in te gaan. Het is goed om na een winter van weinig beweging en zwaar voedsel je te ontdoen van de afvalstoffen. Detoxen is dus een goed idee. Als je tijd en ruimte hebt kun je een detoxprogramma volgen om zo je lichaam te reinigen. Maar je hoeft het niet zo drastisch te doen natuurlijk. Ook met kleinere aanpassingen kun je, je lichaam klaar maken voor de lente. 

 

Tips om je lijf klaar te maken voor de lente

Gebruik lekker veel kruiden deze zijn ondersteunend voor je gezondheid. Je hebt verschillende kruiden die goed zijn voor je lichaam zoals; Gember, kurkuma.

Maar ook een ui kan je helpen om zo je bloeddruk te laten dalen (en deze zit vol met antioxidanten).

Drink kruidenthee bijvoorbeeld met verse gember.

Vermijd zware en moeilijk verteerbare producten. Stoom of verwarm kruiden en groenten. En eet vooral volgens het jaargetijde. Dat helpt je om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen.

Ga eens een dagje naar de sauna om heerlijk te ontspannen en je te ontdoen van afvalstoffen.

 

Wat zijn nu voorjaarsgroenten en fruit?

April: Appel

Aardappel Andijvie, Biet, Bloemkool, Brocceli, koolrabi, prei, raap, rabarber, radijs, selderij, sla, spinazie, tuinbonen, ui, waterkers, witlof, wortel en zuurkool.

 

Mei: Aardbei en Appel

Aardappel, Andijvie, Asperge, Bleekselderij, Bloemkool, doperwt, koolrabi, Raap, Radijs, Selderij, Sla, Spinazie, Spitskool, Tomaat, Tuinbonen, Ui, Venkel, Waterkers, Wortel, Zuurkool.

 

Juni: Aardbei Abrikoos, Appel, Framboos, Kers, Kruisbes, Rode bes, Zwarte bes.

Andijvie, Artisjok, Asperge, Aubergine, Bleekselderij, Bloemkool, Doperwt, komkommer, Koolrabi, Mais, Paksoi, Prei, Raap, Rabarber, Savooiekool, Selderij, Sla, Sperziebonen, Spinazie, Spitskool, Tomaat, Tuinbonen, Ui, Venkel, Waterkers, Wortel en Zuurkool.

 

Detox smoothie: om je lichaam te reinigen kun je elke ochtend een gezonde smoothie nemen, naast je gebruikelijke ontbijt. Je kunt proberen om meer groente en fruit in je voedingspatroon toe te voegen. Zorg ervoor dat je dan zo min mogelijk bewerkte producten er naast eet voor een goed resultaat. Hieronder een pittig receptje voor een heerlijke detox smoothie.

 

1/4 komkommer

handje waterkers

Sap van 1 sinaasappel

1 el lijnzaadolie

100 ml water

1/2 cm gemberwortel (geschild en fijngehakt)

1 mespunt cayennepeper

 

Mix alle ingrediënten in de keukenmachine tot een smoothie.

Je kan ook verse spinazie gebruiken in plaats van waterkers.

 

Recept: Kardemom smoothie: Dit is een exotische peul die familie is van de gember. Het is een reinigende smoothie heel goed als je astma of bronchitis klachten hebt. 

 

2 dadels ontpit

2 gedroogde kardemompeulen (AH of toko)

1/2 avocado

150 ml kokoswater

sap van 1 sinaasappel of 1 grapefruit

1 tl hennepzaad.

 

Wanneer je dadels gebruikt is het beste als je ze een nachtje laat weken. De kardemompeulen breek je door en je verwijdert het stugge gedeelte. Maakt de zaadjes tot een poeder. Pureer alle ingrediënten zonder het hennepzaad in een keukenmachine tot een gladde smoothie. Garneer af met hennepzaadjes.

Je kan hier eindeloos mee variëren. Vervang de avocado door mango of banaan etc.

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0