O n t b i j t c a k e
Afgelopen week maakte ik eens een ontbijtcake van chickslovefood! Ik hou ervan. Er zijn van die dagen dat ik continue onderweg ben en dan is dit het ideale ontbijtje of tussendoortje. En wel een gezond eiwitrijk natuurlijk.!
Wat heb je nodig?
2 eieren
190 gram yoghurt (skyr van Arla)
75 gram dadels
1 kaneelstokje
100 gram speltbloem
125 gram havermeel / of havervlokken
2 tl bakpoeder
80 gram onbewerkte gemengde noten
100 gram kokosolie
7 el honing
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 160 graden
Smelt de kokosolie en laat deze even afkoelen. Doe ondertussen de honing, eieren en yoghurt in een grote kom.
Schraap het merg uit het vanillestokje en voeg samen met de kokosolie door elkaar in de grote kom bij de eieren, honing en yoghurt. Meng goed door elkaar.
Mix de havervlokken fijn tot meel in de keukenmachine of voeg havermeel samen met het speltmeel, bakpoeder en een snuf zout toe aan de kom en roer het nogmaals goed door.
Hak de noten grof en snijd de dadels fijn en meng door het beslag heen. Doe het beslag in een ingevette cakevorm en bak de cake in 50-60 minuten goudbruin. Serveer eventueel met nog wat yoghurt en noten. Je kan de cake maximaal 2 dagen bewaren in een afgesloten trommel.
Smakelijk eten.
Liefs Brenda
Zomerse ontbijt inspiraties
Maak jouw eigen ontbijtfeestjes met deze inspirerende ontbijtjes.
Oh zo lekker en gezond. Start je dag goed.
Wat heb je nodig?
Magere yoghurt of magere kwark
rode bessen (aalbessen) Bramen en blauwe bessen
Granola (liefst zelf gemaakt)
Hoe maak je het?
Pak een mooi schaaltje of bord en schenk daar een beetje yoghurt of kwark in en maak het daarna op met eerst het fruit en dan een tl granola eroverheen.
Smakelijk eten!
Liefs Brenda
G R A N O L A L O V E
Het liefste eet ik elke dag een ontbijtje met granola. Het is heerlijk. Je kunt het op verschillende manieren maken. Al eerder heb ik er een receptje opgezet die vele al hebben gemaakt. Echter ben ik inmiddels zelf naar een andere variant overgestapt omdat het gedroogde fruit met niet trok.
Wat heb je nodig? (voor een hele pot)
200 g gemengde ongezouten en ongebrande noten (te koop bij de Lidl)
200 g havervlokken (Lidl)
8 el honing
8 el kaneel (of naar eigen inzicht en smaak, ik gebruik meer kaneel en minder honing)
8 el olijfolie (kijk even of het goed gemengd is anders naar eigen inzicht een beetje erbij doen)
Kokossnippers
Pitten en Zaden naar keuze (ik gebruik lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten)
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 180 graden
Doe de noten, havervlokken, honing en kaneel in een kom samen met de olijfolie en mix het heel goed door elkaar zodat alles goed is gemengd en een plakkerige massa wordt. Bekleed de ovenplaat met bakpapier en verdeel het mengsel erover. Bak 9 minuten en roer even goed door. Bak dan nogmaals 9 minuten en je granola is klaar wanneer de noten goudbruin zijn. Haal de bakplaat uit de oven en laat even afkoelen, zodat de granola lekker knapperig wordt. Meng de kokossnippers, lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten en wat havervlokken door het gebakken notenmengsel en klaar is de granola. Bewaar de granola in een grote glazenpot en je kan er een week of 2 mee doen. Verdeel de kwark of magere yoghurt over de bakjes, doe er wat vers fruit bij (zoals aardbeien, perzik, mango) en schep er een beetje granola over.
Zomerse fruitbowl
Wat heb je nodig?
Blauwe bessen, frambozen, aardbeien, perzik, alles wat je lekker vindt.
Hoe maak je het?
Doe het samen met een beetje magere yoghurt of magere kwark in een kommetje of diep bord en gebruik 1 tl (zelfgemaakte) granola.
Vitamine bommetjes voor de zomersedag.
P a r f a i t v a n r o o d f r u i t
Ontbijten is goed. Puur voor de dagelijkse structuur als je natuurlijk wel iets gezonds neemt.
Wat is nu een gezond graan? Spelt, tarwe of haver?
Het zijn allen gezonde granen als het maar volkoren is. Volkerenproducten bevatten vezels en voedingsstoffen die je nodig hebt. Het eten van voldoende volkorengranen verlaagt het risico op hart-en vaatziekten, diabetes en darmkanker. Dus welk product je kiest is niet zo van belang, wel of het volkoren is.
Wat heb je nodig voor een heerlijk ontbijtje met havermout en rood fruit?
Soja yoghurt
Muesli of granola (zelf gemaakt of zonder suiker)
Blauwe bessen en aalbessen
Pecannoten
Vanillepoeder.
Rooster de noten, zaden of pitten die gebruikt kort in een koekenpan. Dit geeft een heerlijk smaakje aan het geheel.
Smakelijk en geniet.
Liefs Brenda
Y o g h u r t b o w l
Ontbijt is zo belangrijk voor een goede en gezonde start van je dag. Sla het niet over, zonde er zijn zoveel lekkere ontbijtjes dat het echt een feest kan worden. Ben creatief en laat je vooral inspireren. Probeer wel zo veel mogelijk te variëren. Elke dag hetzelfde eten is niet gezond. Ik ben dol op een schaaltje yoghurt met fruit en een klein beetje granola. Ik ben nieuwsgierig naar wat jij er van vindt?
Wat heb je nodig?
Bevroren of vers fruit
Mango 1/2
1 tl granola
1 eetlepel havervlokken
1 tl kokosrasp
Hoe maak je het?
Snijd de mango in kleine stukjes en pureer in de keukenmachine. Doe wat yoghurt in een schaaltje en giet er de mango bovenop. Daarnaast meng je de havervlokken en het fruit en als laatste het kleine lepeltje granola.
Je kan er ook eindeloos mee variëren. Pak een ander stuk fruit in plaats van mango. Gebruik banaan of kiwi.
Smakelijk eten,
Liefs Brenda
B l u e b e r r y p a n c a k e s
Ook zo zin in een heerlijk ontbijtje wat ook vult?
Lekker je zondag goed starten met een overheerlijke pannenkoek met blauwe bessen. Blauwe bessen zitten vol vezels en antioxidanten dus echt super gezond.
Wat heb je nodig voor 1 pannenkoek?
1 ei
scheut amandelmelk of lactose vrije melk
Een schaaltje blauwe bessen
50 gram havermout
tl kaneel
Eventueel wat stroop.
Hoe maak je het?
Doe de havermout in de keukenmachine en maal fijn tot meel. Klop er een ei door heen en een flinke scheut melk. Doe er een tl kaneel bij en roer goed met een garde goed door zodat het beslag goed gemengd is. Zorg dat het niet te dun of te dik is. Voeg anders als het te dik is wat melk toe en bij te een dun beslag wat havermout.
Doe een scheutje olijf olie in de koekenpan en bak de pannenkoek aan beide kanten goed bruin en gaar. Doe er op je bord de blauwe bessen overheen en wat stroop. Een simpel ontbijt met een heerlijke smaak combinatie en gezonde ingrediënten.
Smakelijk eten.
Liefs Brenda
K u r k u m a s m o o t h i e voor pittige hipsters
Kurkuma is op het moment enorm hip en je ziet er verschillende recepten van voorbij komen. Het maakte me dan ook enorm nieuwsgierig. Dus ook ik ben aan de Kurkuma!. Je kan het natuurlijk op verschillende manieren gebruiken. Onder de foodbloggers is vooral Kurkuma Latte een trend een hot drankje en dat ga ik zeker ook nogeens posten. Maar eerst dit leuke smoothie recept wat ik vond via instagram.
kurkuma is familie van de gember en wordt in de Ayurveda, een eeuwenoude Indiaanse voedingsleer, al als ontstekingsremmer gebruikt tegen allerlei kwaaltjes.
Op dit moment wordt iedereen om me heen getroffen door de griep. Ontzettend balen als je net aan je goede voornemens wil werken en je zo het nieuwe jaar in gaat. Wie wil dan ook niet snel van dat virus af? Je eetlust is een beetje weg, een zere keel of je hoest veel, Wat is dan lekkerder dan een heerlijke smoothie met vitamine C die ook nog eens ontstekingsremmende werking heeft.
Het is een ander soort dan je gewend bent waarschijnlijk, maar het is het proberen waard.
Wat heb je nodig?
100 gram Mango (bevroren) (AH)
200 ml Amandelmelk
0,5 tl Kurkuma poeder (AH)
10 gram Gember (geraspt)
20 gram honing
Snufje zwarte peper
Hoe maak je het?
Doe alle ingrediënten voor de smoothie in een blender en maal ze tot je een gladde massa hebt. Doe de Smoothie in een leuke Jar of glas en geniet van de bijzondere smaken.
Smakelijk.
Liefs Brenda
B l u e b e r r y h a v e r m o u t o n t b i j t m u f f i n s
Weer een receptje voor de drukke werkdagen. Maak ze op een vrije dag en vries ze in of leg ze in de koelkast dan zijn ze ook nog een dag of 2 lekker.
Het recept is voor ongeveer 10 muffins.
Wat heb je nodig?
1 banaan
2 eieren
100 ml melk (alle soorten / soja/ lactosevrij)
125 gr havermout
2 tl bakpoeder
handvol blauwe bessen (vers of gedroogd)
1 tl kaneel
snufje zout
scheutje zonnebloemolie of neutrale olijfolie
Muffinvorm
Cakevormpjes of bakpapier
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Mix de havermout met de banaan, bakpoeder, de eieren en de melk zodat het een massa wordt. Mix het niet te lang. Om het iets zoeter van smaak te krijgen kan je er een scheutje honing bij doen.
Voeg dan de kaneel, snufje zout en de olie toe. en als allerlaatste de bessen.
Verdeel het beslag over de vormpjes en bak de havermoutmuffins in ongeveer 30-35 minuten goud bruin en gaar. De muffin is gaar als een satéprikker er schoon en droog uitkomt.
Smakelijk eten.
Liefs Brenda
G e z o n d e o n t b i j t c o o k i e s
Haast in de ochtend is niet heel erg healthy dat weten we allemaal. Maar helaas in de praktijk werkt het nou eenmaal wel zo. En we doen het allemaal weleens. Ontbijten in de auto of in een run achter je kinderen aan. Je kunt deze al van te voren maken. Je kan ze bewaren in de vriezer of koelkast. Aan 4 koekjes heb je echt een volwaardig ontbijt. Met dit recept kun je er ongeveer 12 maken.
Wat heb je nodig?
75 gram havermout
1 flinke hand walnoten
50 gram rozijnen
1 banaan
2 el honing
2 el kokosolie liefst ook met kokossmaak.
Geraspte kokos naar wens.
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 180 graden en leg bakpapier op het rooster.
Doe alle ingrediënten in een kom en meng in de keukenmachine. Voeg daarna de gesmolten kokosolie en een snufje zout toe. Mix het hierna tot een grof mengsel.
Maak met je handen 12 koekjes van het mengsel (plakt wel lekker :-)).
Leg ze op het rooster en bak de cookies in 20-25 minuten goudbruin.
Smakelijk eten.
Liefs Brenda
M a n g o - y o g h u r t ontbijtje to go
Toch merk ik dat ik op doordeweekse dagen snel grijp naar een yoghurtontbijtje of een smoothie. Om in de ochtend alle ballen omhoog te houden heb ik vaak tijd te kort voor mijn eigen ontbijt. Deze is dan ook zo super handig. Je maakt hem al een avond van te voren, schroef er een deksel op en eet deze lekker in de auto, achter je bureau of rennend achter je kinderen aan... Toch super gezond en ohw zo lekker fris.
Wat heb je nodig (voor 2 personen)?
200 ml yoghurt
1 halve mango
1 hand frambozen
3 el zonnebloempitten
1 el honing
Een glazenpotje (bijv. een oud appelmoespotje)
Hoe maak je het?
Doe de pitten en de honing in een koekenpan en laat de pitten karamelliseren. Laat het daarna even afkoelen zodat het brokken worden. (let wel op, best een plakkerig gebeuren dus schep ze op een bord en laat ze niet in de pan)
Schil de mango en maal de mango in een keukenmachine of met een staafmixer tot een grof mengsel. Verdeel de yoghurt over de potjes en schep daar dan het mangomengsel erover. Dan doe je de frambozen er bovenop. Roer dit door de yoghurt. Brokkel de gekaramelliseerde pitten in stukjes en maak het potje ermee vol. Deksel erop en bewaar of neem mee on your way!
Ik zeg go for it.
Smakelijk eten.
Liefs Brenda
G r a n o l a
Mijn lievelings! Heerlijk ontbijtje met yoghurt en versfruit
Wat heb je nodig?
200 gram havervlokken
150 gram gemengde ongezouten noten
(walnoten, hazelnoten, amandelen, pistachenoten)
50 gram gemengde zaden (pompoenpitten, sesamzaad, zonnebloempitten)
50 gram kokos (gedroogd)
150 gram gedroogde vruchten (abrikozen, pruimen en rozijnen
4 el vloeibare honing of agarvesiroop
4 el olijfolie
0,5 tl kaneel
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 180 graden
Stamp de noten en zaden fijn in een vijzel (grove stukken)
Mix de droge ingrediënten-inclusief kokos en kaneel, maar zonder de gedroogde vruchtjes en spreid het uit op de bakplaat. Sprenkel er honing en olijfolie over, roer nogmaals en spreid het weer uit.
Zet de braadslee 25 tot 30 minuten in de oven. Let op: even roeren tussendoor en opnieuw uitspreiden.
Hak grotere gedroogde vruchten in stukken.
Als de granola goudbruin is haal je hem uit de oven en meng je de vruchten erdoor en laat je het afkoelen.
Serveer met Griekse yoghurt of lactose vrije yoghurt.
Smakelijk eten.
Liefs Brenda
Je kunt de granola prima in een luchtdichte pot bewaren dit blijft twee weken goed..
B A N A N E N P A N N E N K O E K E N
Echt dit is denk ik het lekkerste ontbijt wat ik mezelf gun. Eigenlijk zijn ze super healthy en ook makkelijk klaar te maken. Lekker gerechtje om op zondag op tafel te toveren.
Bereiding: ongeveer 15 minuten
Wat heb je nodig?
1 ei
1 banaan
1 el lijnzaad
25 gram lijnzaad
2 el kaneel
Hoe maak je het?
Klop het ei los in een kom
Prak de banaan fijn of maal het fijn in een keukenmachine en schep het door het geklutste ei en doe er de kaneel doorheen. Meng goed door elkaar.
Verwarm een scheutje olie in de koekenpan op middelhoog vuur. Doe de helft van het mengsel in de pan en verdeel het mengsel over de pan. Bestrooi het meteen met het lijnzaad en de rozijnen.
Laat de pannenkoek zo 4 minuten garen totdat de bovenkant droog is. Dan keer je de pannenkoek om, Bak deze kant 2 minuten en haal uit de pan. Herhaal voor de tweede pannenkoek. Bestrooi de pannenkoek met kaneel en beleg eventueel met banaan.
S m o o t h i e Spinazie
Wat heb je nodig?
Een handje vol verse spinazie
1 banaan
200 ml water
1 sinasappel
Hoe maak je het?
Doe 200 ml in een hoge kom of keukenmachine. Hak de banaan in stukjes en maak fijn met een keukenmachine. Pers een sinasappel en doe het sap erbij. En als laatste voeg de spinazie toe.. Met een blender of keukenmachine maak je het fijn tot je een smoothie hebt. Garneer af met wat vers fruit.
Smakelijk eten.
Liefs Brenda