*a p p e l w a l n o t e n c a k e*
Nog een receptje wat ik heb geprobeerd uit het boek Partytime van eet als een expert.
Het is een topper. Naast dat het heerlijk smaakt is het een echte eyecatcher op je tafel.
Wat heb je nodig?
3 zoete appels
1 el kaneel
100 gram walnoten
200 gram volkoren tarwemeel / speltmeel
8 gram bakpoeder
100 gram rozijnen
250 gram magere kwark
3 eieren
zonnebloemolie
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 175 graden. Schil de appels en verwijder de klokkenhuizen. Snijd 1 appel in blokjes of schijfjes voor de garnering. De andere twee appels rasp je met je keukenmachine of met een handrasp. Meng de appelrasp met de kaneel.
Hak de walnoten grof en doe dit samen met het meel, bakpoeder, rozijnen, magere kwark en eieren in een kom. Kneed het geheel tot een samenhangend deeg. Roer hier dan de appelrasp doorheen. Vet een cakevorm in of beleg het met bakpapier. Doe het deeg in de vorm en bak de cake in 50 minuten gaar en bruin. Laat de cake afkoelen en garneer met de blokjes of schijfjes appel en wat walnoten.
Smakelijk eten.
Liefs Brenda
W o r t e l c a k e
Wat heb je nodig?
300 gram tarwebloem (speltmeel 0f boekweit)
1 zakje (31/2 tl)bakpoeder
Kaneel naar smaak
1 mespunt nootmuskaat
¼ tl zout
150 gram rietsuiker/kokospalmsuiker
320 ml plantaardige melk (lactosevrije melk of naar keuze)
120 ml neutraal smakende olijfolie
1 tl vanille extract
2 grote wortels (300 gram ) geraspt.
Voor de frosting:
4 el sojamelk
1 eetlepel citroensap
1 a 2 el agavesiroop
½ tl arrowroot
120 ml neutraal smakende olie
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een bakvorm in (25 bij 30 cm)
Meng in een kom de bloem, bakpoeder, kaneel, nootmuskaat en zout. Meng in een andere kom de suiker, melk, olie en vanille extract. Voeg het droge mengsel bij het natte mengsel en roer kort. Klontjes zijn niet erg. Doe nu ook de geraspte wortel erbij. En roer nog even goed door. Zeker niet te lang.
Giet het beslag in de ingevette bakvorm en bak ongeveer 45 minuten tot de cake van boven goudbruin is en een tandenstoker er schoon uit komt.
Maak onder tussen de frosting. Laat de cake eerst afkoelen voordat je de frosting er op smeert.
Hoe maak je de frosting?
Meng in een hoge beker de sojamelk, citroensap, vanille extract, agavesiroop, arrowroot. Giet de olie er boven op. Steek je staafmixer in de vloeistof en blend het een minuut of 2 tot de olie en het mengsel een dikke witte massa is. Zet de frosting in de koelkast. Minimaal een uur om op te stijven. Smeer het daarna op de afgekoelde cake.
C h o c o l a d e t a a r t (no Sugar)
Chocolade is gewoon onweerstaanbaar dus hier uiteraard weer een gezonde variant.
Wat heb je nodig?
120 gr pure chocolade (.>70%)
120 ml kokosolie
3 eieren
30 gr cacaopoeder
255 g honing of agavesiroop
1/4 tl zeezout
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 190 graden en vet een kleine taartvorm in. Smelt de chocolade samen met de kokosolie au bain marie. Als het gesmolten is mix dan de eieren, cacaopoeder , honing of Algarve siroop en het zout doorheen. Meng het totdat het een egale massa is geworden. Schenk het beslag in de bakvorm en strijk de bovenkant glad met de bolle kant van een lepel. Bak de taart in 40 minuten gaar. Laat eerst de taart volledig afkoelen voordat je de taart serveert en in stukken snijdt.
Smakelijk eten.
Liefs Brenda
B r o w n i e s (no Sugar)
Oehoe ik heb een chocolade cakje gevonden die een beetje verantwoord is.
Net als ik gek op chocolade? Deze brownies zijn zonder suiker. En echt heerlijk. Quilty pleasures!!
En trouwens je hebt ze zo gemaakt. Laat vooral je keukenmachine lekker warm draaien :-)
Wat heb je nodig?
225 gr geraspte kokos
10 dadels (mejoul ontpit)
100 gr pure chocolade (>70%)
3 eieren
1 tl vanille extract
1/2 tl bakpoeder
1/4 tl zeezout
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed je bakblik met bakpapier. (20x20)
Doe de kokosrasp in de keukenmachine en laat zeker ruim 7 minuten en misschien wel meer dan 7 minuten draaien. Schraap af en toe de zijkanten schoon. Het is de bedoeling dat het eindresultaat een soort kokosboter is. Voeg de dadels toe en mix nog een minuut. Breek de chocolade in stukken en mix er ook door. Voeg vervolgens de eieren, vanille extract, bakpoeder en zout er doorheen en laat nog even draaien. Als alles goed gemengd is dan schenk je het beslag in het bakblik en je schuift het in de oven. Je bakt het in 20-25 minuten mooi gaar. Wanneer je het bakblik uit de oven haalt laat je het nog 60 minuten afkoelen en verder garen voordat je de brownies in stukken snijdt.
Smakelijk en geniet van de heerlijke smaken. Tip strooi wat kokosrasp over de brownies voor een extra lekkere bite.
Liefs Brenda
H o m e m a d e p e p e r n o t e n
Sinterklaas is weer in het land. Donkere en vroege avonden. Lekker met de kids pepernoten bakken. En dan ook nog een beetje healthy......
Het is super makkelijk en eigenlijk ook snel gedaan.
Wat heb je nodig?
140 gr dadels (zonder pit)
40 gr Kokosbloem suiker (ook bij AH te koop)
2 tl wijnsteenbakpoeder (of gewoon bakingzout)
2 tl speculaas en/ of koekkruiden
snufje zout
125 gr speltmeel volkoren
50 gr kokosolie
scheutje water
Hoe maak je het?
Week de dadels 15 min in water. Verwarm de oven voor op 160 C. Doe de kokosbloesemsuiker , het bakpoeder, kruiden, zeezout en het speltmeel in een kom. en voeg de gesmolten kokosolie toe. Kneed alles door elkaar. Laat de dadels even uitlekken in een vergiet. snijdt de dadels in stukjes en doe ze samen met een scheutje water in de blender. Doe de kleverige dadels deeg bij het droge deeg en kneed met je handen tot een samenhangend deeg en maak er dan een grote bal van. Bekleed de oven bakplaat met bakpapier en pluk kleine stukjes deeg van de bal af en rol daar met je hand kleine balletjes van. Druk ze iets wat plat en leg ze op de bakplaat. (ongeveer 50 stuks) Als ze klaar zijn kunnen ze de oven in. Bak ze goudbruin in ongeveer 25 minuten. Hou het wel goed in de gaten dat ze niet te bruin worden.
Laat ze daarna afkoelen voordat je ze op eet.
Smakelijk eten en alvast een fijne sinterklaas gewenst.
Liefs Brenda
C h e e s e c a k e
Ik ben dol op cheesecake maar ik weet ook dat de kilo's er aan vliegen als ik dat te vaak eet. Dus af en toe als ik ga uiteten dan neem ik het ervan. Het leek me leuk om dit thuis ook eens te maken maar dan wel op een healthy way natuurlijk. Wil jij ook genieten van een heerlijke cheesecake op een guilty free manier?
Wat heb je nodig?
Voor de bodem:
80 gr Pecannoten
75 gr Havermout
180 gr Medjooldadels (pit verwijderen)
snufje zout
Voor de vulling:
1 blik kokosmelk (volle kokosmelk zonder E-nummers of toevoegingen) (let op zet deze eerst enige tijd in de koelkast zodat de crème zakt en het water bovenop drijft. Dit water kun je opvangen en voor een ander recept gebruiken zoals in een smoothie. De crème heb je nodig. Zorg echt dat je het van elkaar gaat scheiden anders kun je mixen tot je een ons weegt en zal de melk geen vaste substantie worden. En geloof mij, ik had dat natuurlijk :-)
160 gr Cashewnoten
60 ml Maple syrup (ahornsiroop)
Sap van 1 citroen
1 el Citroenrasp/schil
1 tl Vanille extract
Voor de Frambozen swirl:
125 gr frambozen
1 el Maple syrup (ahornsiroop)
Hoe maak je het?
Pak een bakvorm en bekleed deze met bakpapier. (ik had een ronde bakvorm middelgroot formaat)
Doe de pecans in een keukenmachine samen met de havermout, dadels en het zout. Meng het samen tot een bol deeg. Het deeg moet niet uit elkaar vallen. Doe er anders een klein beetje water bij. Doe het deeg in de bakvorm en druk met je handen plat en verdeel zo voorzichtig over de bodem. (dit is best even wat lastig omdat het plakt. je kan je handen een beetje nat maken met water dan verdeelt het makkelijker. Wanneer het klaar is zet de bakvorm in de vriezer.
Doe de cashewnoten in de keukenmachine en maal tot een smoothiedeeg. Zet daarna even aan de kant.
Doe de kokosmelk (zonder het water wat bovenop drijft) in een kom en mix (dit duurt echt wel een paar minuten) tot het stijf wordt. Als je de kom omdraait moet het eigenlijk blijven zitten. Kijk wel goed dat je de juiste kokosmelk hebt. Let op het etiket. Als er een E nummer dan kun je blijven mixen maar dan wordt het niet stijf. Zorg dus dat je kokosmelk hebt wat volle melk is zonder toevoegingen.
Wanneer de kokosmelk stijf is kun je voorzichtig de maple syrup, citroensap, citroenrasp en vanilleextract er door halen met een spatel. Als laatste voeg je de cashewnoten beslag erdoorheen. Doe de mix in de bakvorm en zet het terug in de vriezer..
Dan gaan we de topping maken. Doe de frambozen en de maple syrup in de keukenmachine en mix tot een redelijk glad beslag. Doe het geheel boven op de vulling en maak met het puntje van je mes 8 figuurtjes voor een swirly look. De cheesecake moet nog voor 2-3 uur in de vriezer. Als je de cheesecake serveert haal je de stukjes een 15 min van te voren uit de vriezer voor een heerlijke bite.
Smakelijk eten.
Liefs Brenda
B R A M E N-K O K O S C A K E
Dit is echt een goddelijk lekkere cake en eigenlijk kun je deze gewoon als gezond tussendoortje of ontbijtje eten. Niks mis mee.
Je kan het natuurlijk ook maken met andere fruitsoorten zoals: Frambozen, Perzik of appel.
Wat heb je nodig?
75 gram arrowroot
65 gram kokosmeel
100 gram kokosrasp
1/2 tl vanillepoeder
1/2 tl bakzout
100 gram kokosolie + extra om in te vetten
120 ml ahornsiroop
4 eieren
300 gram bramen
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor tot 175 graden en vet een brownievorm in met wat kokosolie.
Roer de arrowroot, het kokosmeel, de kokosrasp, het bakzout en de vanillepoeder in een kom door elkaar.
Smelt de kokosolie en voeg de ahornsiroop en de eieren aan het drogemengsel toe. Roer het tot een dik maar wel vloeibaar beslag.
Schenk het beslag in de bakvorm en strijk glad met de bolle kant van een lepel of met een spatel. Verdeel de bramen (of ander fruit) over het beslag en bak de cake in ongeveer 30 minuten gaar.
Laat de cake wel even 30 minuten afkoelen voordat je de cake serveert of gaat snijden.
Smakelijk eten.
Liefs Brenda
C a r r o t c u p c a k e s
Heerlijk voor een feestje of high tea. Heerlijk smullen maar toch nog redelijk healthy.
Wat heb je nodig?
1 ei
110 gram rietsuiker / kokospalmsuiker
100 gram zelfrijzend bakmeel
110 gram wortels (julliennepeen schaafsel)
kaneel
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 170 graden. Klop het ei los in een kom en doe daar de suiker bij. Roer dit goed door tot een glad mengsel Voeg nu 50 ml zonnebloemolie toe en roer weer door. Rasp de wortels of gebruik Aan woordenlijst toevoegen rasp. Voeg dit toe aan het mengsel en roer weer goed door. Zeef het zelfrijzend bakmeel samen met een snufje zout boven de kom. Pak een spatel en schep voorzichtig een paar keer door totdat het mengel helemaal goed verdeeld is en het nu beslag is. Het mengsel moet lekker luchtig blijven.
Vul een cupcake vorm met 6 papieren cupjes en verdeel het mengsel over de cupjes. Bak de carrot cupcakes in 30 minuten goudbruin (zijn gaar als een satéprikker er schoon uitkomt) en laat ze op een rooster helemaal afkoelen.
Als topping kun je slagroom gebruiken.
Smakelijk eten.
Liefs Brenda
Recept overheerlijke courgette cake
Wat heb je nodig?
200 gram volkoren meel
1/4 tl bakpoeder
1/2 tl baking soda
snufje zout
200 gram courgette
50 gram kokosbloesemsuiker (aldi of AH)
2 eieren
1,5 el citroensap
rasp van een halve citroen
Glazuur:
50 gram poedersuiker
1 el citroensap
rasp van een citroen (halve)
Hoe maak je het?
- verwarm de oven voor op 175 graden en vet een bakblik in
Meng in een apart kommetje het volkorenmeel, bakpoeder, baking soda en zout.
Rasp de courgette met schil fijn, voeg hieraan de overige ingrediënten toe en meng goed.
- Voeg nu het meel en bakpoedermengsel toe aan dat met de courgette en meng nog even goed.
-Giet het beslag in het cakeblik en bak de cake in ongeveer 40 minuten bruin.
-Laat de cake op een rooster goed afkoelen. Als de cake afgekoeld is kan je het glazuur maken door de ingrediënten door elkaar te mengen.
Courgettes zijn enorm gezond wist je dat? Ze helpen je afvallen.
Liefs Brenda