S U M M E R  P R O E F  W E K E N

 

 

Ben jij klaar voor de derde uitdaging?

 

-------------------------------------------------------

Wist je dat?

 

Frisdrank veel suiker bevat en dus veel calorieën. Het drinken van veel frisdrank vergroot de kans op overgewicht en diabetes type 2. Bovendien zijn de zuren in frisdrank slecht voor het gebit. 

 

Vanwege de kans op overgewicht en diabetes type 2 geldt het advies zo min mogelijk frisdrank te drinken.

 

Frisdrank staat dan ook niet in de Schijf van Vijf. Ook light-frisdrank staat niet in de Schijf van Vijf vanwege de zuren die het gebit aantasten.

 

Frisdranken hebben een aantal negatieve effecten op de gezondheid zoals:

 

Risico op diabetes type 2

 

Er is een verband tussen het ontstaan van diabetes type 2 en het drinken van dranken met toegevoegd suiker, zoals frisdrank of vruchtendrank.

 

Risico op overgewicht 

 

Frisdranken bevatten suiker en dat levert calorieën. Gewone frisdrank levert ongeveer 100 kilocalorieën per glas (250 ml). Dat komt neer op ongeveer 6,5 suikerklontje. Als je veel frisdrank drinkt, neemt de kans op overgewicht toe. De kans is ook groot dat kinderen die veel calorierijke frisdranken nemen, op latere leeftijd overgewicht krijgen. Andersom is aangetoond dat het vervangen van dranken met toegevoegd suiker zoals frisdrank door dranken zonder calorieën kan leiden tot een afname in gewicht. 

 

Light-frisdranken

 

In light-frisdranken is al het suiker of een deel van het suiker vervangen door zoetstoffen, zoals aspartaam (E951), cyclamaat (E952) of stevia (E960). Het levert geen tot weinig calorieën en draagt daarom niet bij aan het ontstaan van overgewicht.

 

Er zijn wel onderzoeken die een link vinden tussen de inname van dranken met zoetstoffen en gewichtstoename. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat mensen die te zwaar zijn of aankomen meer producten met zoetstoffen gebruiken (en er dus geen direct verband is). Een andere theorie is dat een zoete smaak op zichzelf al het insulineniveau laat stijgen waardoor het lichaam naar suiker gaat hunkeren. Maar er is meer onderzoek nodig naar dit verband om er iets over te kunnen zeggen. Op dit moment zijn de resultaten van de onderzoeken die gedaan zijn nog niet voldoende. 

 

-----------------------------------------------------

 

 

Aan de slag!

Frisdrank vrij week   ma □  DI □ WO □ DO □ VR □ ZA □ ZO

 

Probeer deze week de frisdrank lekker te laten staan en ga voor gezondere alternatieven. Het heeft nog meer voordelen; je voelt het in je portemonnee en je hoeft minder te sjouwen met het boodschappen doen 😉

--------------------------------------------------------------------

Inspiratie & receptjes

 

Hieronder vind je 5 tips voor een gezond alternatief van frisdrank.

 

1.  Water

 

 

Klinkt vast erg saai, maar echt op nummer 1. Het bevat geen calorieën en het is ook nog eens gezond voor allerlei processen in je lichaam.

 

 

 

2.  Infused water of flavoured water

 

Een makkelijke manier om meer water te drinken in plaats van frisdrank, is het drinken van infused water. Het is heel simpel: je vult een karaf met water, voegt daar fruit en/of diverse verse kruiden aan toe. Denk aan limoen, sinaasappel, grapefruit, blauwe bessen, aardbeien, komkommer, munt, gember, tijm, kaneelstokjes, appel etc. Je kunt eindeloos variëren en jouw favoriete drankje creëren. Ook leuk: vries ijsblokjes in met een stukje fruit en wat kruiden. Ziet er super leuk uit en geeft net wat extra smaak.

 

 

 

 

 

3.  Kokoswater

 

Kokoswater, het sap uit jonge kokosnoten. Het sap is erg voedzaam en bevat weinig vet, suikers of calorieën. Natuurlijk kokoswater bevat 5 essentiële elektrolyten - kalium, magnesium, calcium, natrium en fosfor. Kokoswater is daardoor een ideale sportdrank: het vult de mineralen snel aan die tijdens het sporten verloren zijn gegaan.

 

Let er bij kokoswater op dat er geen extra suiker aan toe is gevoegd. Vaak wordt kokoswater gemaakt uit kokosnoot extract met toegevoegd water en suiker; dit is veel goedkoper om te produceren, maar veel minder gezond. Bekijk dus goed de ingrediënten voordat je enthousiast een liter kokoswater opdrinkt. Wil je zeker weten dat je puur kokoswater drinkt? Op de markt, bij de toko of natuurwinkel kun je vaak verse jonge kokosnoten vinden die ze voor je open hakken. Heerlijk met een beetje limoensap erin!

 

4.  Groene smoothies

 

Ben je niet zo’n fan van groente? Probeer het dan eens in een smoothie te verwerken. Kies een bladgroente, voeg hier water en 2 stuks fruit aan toe en blenden maar. Door het zoete van het fruit proef je de groente niet. Voedzaam, vullend en een handige manier om toch groente binnen te krijgen! Geen tijd om zelf alles te snijden?

 

5.  Zelfgemaakte ijsthee of gewone groene/kruiden thee zonder suiker

 

In plaats van kant en klare ijsthee vol met suikers, is het zelf maken van ijsthee een veel slimmer alternatief. In Amerika is het al jaren een trend om homemade ice tea te drinken, in Nederland begint het langzaam op te komen. Het maken van ijsthee is heel eenvoudig en goedkoop. Zet een grote pot thee met jouw favoriete smaak, laat het afkoelen. (Eventueel kun je een paar druppels stevia toevoegen). Serveer met ijsklontjes of wat verse kruiden en vruchtjes.

 

RECEPT: Flavoured water

 

Ook aan koud water kun je makkelijk een smaakje geven door fruit, groenten en kruiden toe te voegen. Druk de groenten en fruit met een lepel of vork een beetje plat zodat de smaken vrijkomen en voeg ze aan het water toe. Je kunt het ook een avond van te voren in een kan maken zo kunnen de smaken goed vrijkomen. Gebruik per liter water 1 citroen, of een handje aardbeien en een klein handje kruiden zoals koriander  en basilicum. Toch te sterk voeg dan gewoon wat extra water toe. Hieronder vind je een paar varianten. Het staat al zo geweldig op tafel, dan krijg je toch vanzelf summerfeelings 😊

 

(bruisend) water

 

Aardbei

 

Citroen

 

Basilicum

 

 

 

(bruisend) water

 

Venkel

 

Citroen

 

Steranijs

 

 

 

(bruisend) water

 

Limoen

 

Komkommer

 

Munt

 

 

 

(bruisend) water

 

Mango

 

Koriander

 

Tips:

 

Naast frisdrank zijn er nog meer suikerbommen te vinden. Willen je echt voor gezond gaan, vermijd dan ook deze suikerbommetjes.

 

(4 tot 6 klontjes suiker)

 

Flevosap (AH), Dubbeldrank, AA drink, Red Bull, Capri-Sun.

 

Anderhalve liter per dag drinken is een gezonde richtlijn om te voorkomen dat je vocht te kort krijgt. Het maakt niet uit of dit water, thee of koffie is.

 

Een glas verse jus d’orange, een gemixt sapje uit de slowjuicer of vruchtensap uit een pak voelt misschien enorm gezond. Fruit kun je echt beter eten dan drinken. Vruchtensap bevat minder van het goede van fruit en de vezels gaan verloren tijdens het persen. Daarnaast bevat gezoet vruchtensap evenveel suiker en calorieën als frisdrank (80 tot 100 calorieën per glas.)Het drinken van sap met toegevoegde suiker kan je beter helemaal niet drinken dit geeft net als frisdrank een verhoogd risico op overgewicht en diabetes. Eet liever fruit in zijn geheel en bewaar het glaasje verse jus voor een romantisch ontbijtje op bed.

 

--------------------------------------------------------------------

 

 

 

Ik daag je uit om jouw voortgang te delen op socialmedia met:

 

#summerproefweken #10weken10challenges#eatjustawayoflife

 

Ik doe uiteraard zelf ook mee. Je kan zo laten zien dat je niet de enige bent, je kan de ander stimuleren en inspireren.

 

Let op: onder de deelnemers verloot ik een leuk sport T-shirt. Laat weten dat je meedoet en deel je successen!

 

PS: bewaar je opdrachten in een mooi mapje. Zo kun je het zelf altijd oppakken wanneer het weer nodig lijkt.

 

Probeer de challanges van week 1 & 2 ook vast te houden voor een geweldig resultaat.

 

Succes!

 

Hou EAT Just a way of life ook in de gaten