S U M M E R P R O E F W E K E N Move it beweeg week 6


Waarom is bewegen zo belangrijk?
Bewegen verkleint het risico op chronische  ziekten en houdt het lichaam fit. In 2017 heeft de Gezondheidsraad nieuwe beweegrichtlijnen geformuleerd. De richtlijn is een minimumrichtlijn om mensen die weinig actief zijn te motiveren in beweging te komen. Mensen die aan deze richtlijn voldoen kunnen nog meer gezondheidswinst behalen.
De laatste jaren staat (sedentair) zitgedrag in de belangstelling. Gedrag met een erg laag energieverbruik. Voorbeelden van sedentair gedrag zijn, tv-kijken, computeren, zitten op je werk of op school. Veel zitten hangt samen met een hoger risico op sterfte en hart- en vaatziekten. Het advies voor alle leeftijden is om veel stilzitten te voorkomen. Bewegen kan helpen om de energiebalans te behouden. Je lichaam heeft energie nodig voor alle lichaamsprocessen. Daarnaast worden calorieën verbruikt. Wanneer je evenveel calorieën binnenkrijgt als dat je verbruikt ben je in balans. Meer calorieën innemen dan dat je verbruikt zorgt voor overgewicht of aankomen in gewicht.

Bij overgewicht verkleint lichaamsbeweging de kans op hoge bloeddruk, hart-en vaatziekten, suikerziekte en gewrichtsklachten. Bij aanwezigheid van deze ziekten kan bewegen het risico op verergering verkleinen. Volwassen met overgewicht, een juiste energiebalans of mensen die na een periode van afvallen op het behaalde gewicht willen blijven wordt aangeraden om minimaal 1 uur per dag matig tot intensief te bewegen.

 

  

 

 

Wist je dat?
Je op allerlei manieren kunt bewegen ook wanneer je geen tijd lijkt te hebben om te sporten? Hieronder een aantal tips om te gaan bewegen deze week. 
    
10 Tips om meer te gaan bewegen! 
1. Pak de fiets! (wanneer je minder dan 10 km van je werk af woont neem dan eens de fiets)

Ga eens na bij jezelf: hoeveel tijd kost het je dagelijks om van A naar B te komen? Vaak is de auto in ons hoofd een sneller antwoord, terwijl het verkeer, stoplichten, files etc. ervoor kunnen zorgen dat de fiets vaak net zo snel is. Stel dat je 8 km van je werk woont, en in een half uurtje naar je werk fietst (16km/uur: normale snelheid) en je weegt circa 75kg, dan verbrand je toch al gauw 510kcal per dag extra! Dat is 2550kcal per week, een complete dagelijkse behoefte van een man. Om een kilo af te vallen, moet je ongeveer 7000 kcal verbranden. Zo behaal je een lekkere winst:-)
 

2.  Parkeer je auto een blokje om
Wil je toch met de auto of werk je niet dichtbij je woonplaats parkeer dan je auto gewoon eens wat verder weg. Kijk maar eens hoeveel stappen je dan extra maakt en het scheeltje wellicht weer wat geld.
 

3.  Actief Bellen 
Wil je gezellig bijkletsen met je moeder of vriendin, ga eens actief bellen. Loop een blokje om, ga de trap op en neer tijdens het gesprek en hoppa weer wat energie verbruikt.
 
4.  Download een app
Er zijn super veel leuke en gratis apps te vinden voor een 7 minuten workout of ga eens hardlopen met Evy.
 
5.  Stel een doel
Daag een je vriend/vriendin of familielid uit om de strijd met elkaar aan te gaan. Doe mee met een run of obstakelrun, ga trainen voor de Nijmegen vierdaagse of maak een leuke fietstocht van een 10-15 km. Let wel op dat je eerst netjes opbouwt om blessures te voorkomen.

6. Blessure?
Zoek een alternatief.

Heb je (tijdelijk) een blessure dat is balen! Maar niet getreurd er zijn genoeg alternatieven te vinden. Kun je niet hardlopen, kijk dan of je misschien wel kunt zwemmen of fietsen. Vraag eventueel (je) een fysiotherapeut voor goede opties. Beweging is goed voor de doorbloeding en helpt bij het herstel. 


7. Zorg goed voor jezelf
Goed voor jezelf zorgen, dus voldoende slaap, hygiëne en een gezond voedingspatroon stimuleren al snel om die gezonde leefstijl door te zetten in gezonde beweging. Omgekeerd geldt trouwens hetzelfde: als je regelmatig sport heb je ook sneller de neiging om gezonder te gaan eten, verlaag je jouw bloeddruk, en slaap je beter. Door beweging breek je cortisol (het stresshormoon) af. Te veel aan cortisol zorgt voor afbraak van het spierweefsel.

8. Plan trainingen in 
Ben jij ook doneur van de sportschool bij jou in de buurt? Herken je dat? Een abonnement nemen en vervolgens niet of nauwelijks gaan sporten. Zonde van je geld maar nog meer zonde voor jou!
Zorg dat je een vast tijdstip plant en bouw hier vervolgens je leven en sociale leven omheen. Plan het bijvoorbeeld aan het begin van de week dan ben je nog fris.


9.Motivatie
De allerbelangrijkste. Zonder motivatie lukt het je niet.
Wie wil, zoekt een mogelijkheid. Wie niet wil, zoekt een reden’.
 
Ik daag je uit om jouw voortgang te delen op socialmedia met:
#summerproefweken #10weken10challenges#eatjustawayoflife

Ik doe uiteraard zelf ook mee. Je kan zo laten zien dat je niet de enige bent, je kan de ander stimuleren en inspireren.

Let op: onder de deelnemers verloot ik een leuk sport T-shirt. Laat weten dat je meedoet en deel je successen!

PS: bewaar je opdrachten in een mooi mapje. Zo kun je het zelf altijd oppakken wanneer het weer nodig lijkt.


Succes!

Hou EAT Just a way of life ook in de gaten: