S U M M E R P R O E F  W E K E N  Vega week 7


AAN DE SLAG MET WEEK 7. BEN JIJ NOG GEMOTIVEERD?
ma 
DI  WO □ DO □ VR □ ZA □ ZO


 

 

 
Wist je dat?
 
Je niet zomaar kunt zeggen dat iemand die vegetarisch eet gezonder is dan iemand die wel dierlijke producten eet. Iemand die een vegetarisch eetpatroon heeft met veel groenten, fruit, peulvruchten, zaden, noten e.d.is gezond, maar een vegetarish eetpatroon met friet, koek, chips, frisdrank is niet gezond.

Vrouwen moeten gemiddeld 18 milligram ijzer binnen krijgen per dag. Dat is prima te doen, ook wanneer je vegetarisch eet. Wel is het waar dat je lichaam het ijzer uit vlees, gevogelte en vis makkelijker opneemt dan ijzer uit vegetarische bronnen.  De truc is dat je ijzerbronnen in combinatie met vitamine C neemt, dan neemt het lichaam het makkelijker op. Spinazie met citroensap erover dus. Of tomaten met bonen.

Veel mensen denken dat vegetarisch eten slank maakt. Dat hangt er maar net vanaf. Als je vlees vervangt voor gezonde voedingsmiddelen kan het zijn dat je een paar kg kwijt raakt.Wel bestaat er een relatie met aankomen wanneer mensen elk dag 250 gr roodvlees of bewerkt vlees eten.
Wanneer je vegetarisch eet doe je wel iets goeds voor onze planeet.
 
Vleesvervangers
Het schap vleesvervangers is in Nederland de afgelopen jaren behoorlijk uitgebreid. Maar je kunt ook minder of geen vlees eten zonder gebruik te maken van vleesvervangers. Al is het natuurlijk wel makkelijk om filet, balletjes of vegetarische worst te kopen. Onbewerkte producten zoals; bonen, tofu, tempeh, ei, noten of cottagecheese zijn betere alternatieven. Maar deze producten leveren niet allemaal voldoende vitamine D en B12. Gebruik je wel vleesvervangers let dan goed op het etiket. Soms bevatten ze net zo veel of zelfs meer zout dan bewerkte vleessoorten. Soms ontbreken er ook vitamines en mineralen die wel in vlees zitten. 
Kant en klare vegetarische burgers bevatten vitamine B12, maar dit geldt zeker niet voor alle producten. Kies dus voor zo min mogelijk zout en kies wel voor toegevoegde vitamines en minderalen. 


 
 

Een week geen vlees

Elke dag een stuk vlees en vis is niet gezond. Gezonde voeding bestaat uit variëren. laat deze week eens het vlees weg en ga eens voor iets anders. Draag ook een steentje bij voor onze aarde. Als we allemaal iets minder doen dan bereiken we heel veel.
Recepten
Wil je echt een gezonde vleesvervanger?
Het kost je wel wat meer tijd, maar maak er eens wat extra en vries ze in. Dan heb je de volgende keer heel snel een gezonde vleesvervanger op je bord. Lekker met gewokte groenten en rijst of een frisse salade of zoete aardappeltjes.


Kikkererwtenburger 4x 
Wat heb je nodig? 

1 blik kikkererwten (uitlekgewicht 265 g)
½ paprika
1 rode ui
1 teen knoflook
60 g boerenkool of spinazie
2 eieren
1 eetlepel ras el hanout
peper
50 g havermout
olie


Hoe maak je het?
Spoel de kikkererwten af en laat ze goed uitlekken. Dep ze goed droog met een theedoek. Maal de kikkererwten, niet al te fijn, in een keukenmachine. Snijd de paprika, ui en knoflook in stukken. Stop ze samen met de boerenkool of spinazie bij de kikkererwten in de keukenmachine en maal tot een gladder geheel. Het hoeft geen pasta te zijn, maar zowel de groenten als de kikkererwten moeten wel goed fijngesneden zijn. Stop het mengsel in een kom en roer hier de eieren, ras el hanout en peper naar smaak doorheen. Roer er vervolgens de havermout door, voeg iets extra’s toe als het mengsel nog te nat is. Verdeel het mengsel in vieren en vorm hier 4 grote burgers van. Het is het handigste om eerst een bal te vormen en deze stevig aan te duwen, zodat ze niet zo snel uit elkaar vallen. Druk de bal vervolgens plat. Verhit olie in een pan en bak de burgers beiden kanten 8 tot 10 minuten, op laag vuur goudbruin.

Ik daag je uit om jouw voortgang te delen op socialmedia met:
#summerproefweken #10weken10challenges#eatjustawayoflife

Ik doe uiteraard zelf ook mee. Je kan zo laten zien dat je niet de enige bent, je kan de ander stimuleren en inspireren.

Let op: onder de deelnemers verloot ik een leuk sport T-shirt. Laat weten dat je meedoet en deel je successen!

PS: bewaar je opdrachten in een mooi mapje. Zo kun je het zelf altijd oppakken wanneer het weer nodig lijkt.

Succes!

Hou EAT Just a way of life ook in de gaten:
 
Copyright © 2018 EAT Just a way of life, All rights reserved.
Je ontvangt deze mail omdat je deelneemt aan de Summer proef weken 10 challanges, 10 weken.

Our mailing address is:
EAT Just a way of life
Van Rijswijkstraat 26
Cromvoirt, Nb 5266 BD
Netherlands

Add us to your address book


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by MailChimp