S U M M E R P R O E F  W E K E N  ZERO ALCOHOL WEEK 8


AAN DE SLAG MET WEEK 8.AI, AI dit gaat een hele lastige challenge worden ;-).  Wat is er nu fijner dan een heerlijk glaasje wijn of een verfrissend pilsje drinken op een heerlijke zomeravond. Maar Alcohol weglaten levert je heel veel +++ op. Laat je deze week uitdagen tot zero en ga daarna voor minder! Ook hier is balans een belangrijke. 
Succes!!!!

ma 
DI  WO □ DO □ VR □ ZA □ ZO


 

 

 
Wist je dat?
 

Het advies is om geen alcohol te drinken, of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag. Dit advies is hetzelfde voor mannen en vrouwen.

Matig alcoholgebruik van 1 glas per dag lijkt de kans op bepaalde chronische ziekten te verkleinen, maar tegelijkertijd verhoogt het de kans op borstkanker. Meer drinken dan 1 glas per dag geeft alleen maar negatieve gezondheidseffecten. Het geeft verhoogde risico’s op beroerte, borstkanker, darmkanker en longkanker. De mogelijke voordelen van alcohol wegen niet op tegen de nadelen voor de gezondheid.

 
 
Wist je dat?
 

Alcoholische dranken bevatten veel calorieën. Daarom kan te veel alcohol leiden tot overgewicht. 


Een gram alcohol levert 7 kilocalorieën (kcal). Dat is meer dan koolhydraten en eiwitten (4 kcal) en minder dan vetten (9 kcal). De totale hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt met alcoholische dranken hangt ook af van de hoeveelheid suiker die in de drank zit.    

Wist je dat?

Op het drinken van alcohol zit niet voor niets een hoge belasting. Alcohol gebruik komt met 4,5% op de vierde plaats wat betreft een bijdrage aan totale ziektelast en verloren gezonde levensjaren in Nederland.  Ter vergelijking:
- Roken is verantwoordelijk voor 13%
- Overgewicht voor 9,7%
- Verhoogde bloeddruk en voor 7,8% van de ziektelast.
- Alcolhol gebruik voor 4,5%.

Wist je dat?
 

Je kunt alcohol niet opsparen voor in het weekend. Het drinken van vijf of meer glazen alcohol op een avond in de kroeg of feestje wordt Bingedrinken genoemd en is erg ongezond. Het hangt samen met een 45% hoger risico op hartziekten dan in vergelijking tot dezelfde inname verspreid over de week.

Hoe diep mag je in het glaasje kijken?
Als we even heel eerlijk zijn dan is het voor je gezondheid beter om het glaasje helemaal niet uit kast te halen. (tenzij je er natuurlijk water of thee inschenkt :-). Er is heel veel goed onderbouwd bewijs dat alcohol slecht is voor je gezondheid en dat je het beter niet kan drinken.

En waarom je beter helemaal niet kan drinken?
Terwijl het risico op sommige ziektes wellicht lager lijkt bij een biertje per dag, is alcohol ook bij matige inname al kankerverwekkend. Vrouwen die een half tot anderhalf glas alcohol per dag drinken hadden al een hoger risico op borstkanker, en bij het drinken van anderhalf tot drie glazen per dag verdubbelen hun risico. Mensen die meer dan 1 glas alcohol drinken hadden ook een hoger risico op dikkedarm, mond, slokdarm, prostaat, strottehoofd en leverkanker. Daarnaast zijn er studies waarbij het effect van minder alcohol drinken op de bloeddruk werd onderzocht, bewijs da hoe minder je drinkt, hoe lager je bloeddruk wordt. Ook nadat ze gestopt waren met drinken hadden ex-drinkers nog een hoger risico op sommige hartziekten. Drink je af en toe op een feestje meer dan vijf glazen alcohol op een avond, dan is dat geassocieerd met een flink hoger risico op hart- en vaatziekten, dan wanneer je het verspreid over de week. Wil je het risico op hart-en vaatziekten verlagen ? drink dan geen alcohol en eet voldoende groenten, fruit, peulvruchten en noten. Deze hebben alleen maar positieve effecten op de gezondheid. 


 

Een week(maand)geen alcohol wat zijn de voordelen voor jou?
 

1. Betere conditie + mooiere huid + betere concentratie

Je voelt je niet alleen fitter, je ontwikkelt in het algemeen een betere gezondheidstoestand. Je fysieke conditie wordt veel beter, je huid mooier en je kunt je beter concentreren. Doordat je geen alcohol meer drinkt zal je lichaam minder afvalstoffen moeten verwerken en heeft het meer ruimte om voedingsstoffen op te nemen die juist wel veel goeds doen voor je.

2. Kans op borstkanker verkleint

De meeste vrouwen weten dat niet, maar uit  nieuwe studies waar miljoenen vrouwen aan hebben meegedaan, blijkt dat de kans op borstkanker al bij matig alcoholgebruik stijgt. Het gaat dan om twee, drie glazen per dag. En het maakt niet uit wat je voor alcohol drinkt.

3. Je blijft langer slim

De aanmaak van nieuwe hersencellen stopt niet op je twintigste. Dat is een ongoing process. Alcohol doodt letterlijk hersencellen én verhindert de aanmaak van nieuwe hersencellen.

4. Spa blauw is een stuk goedkoper

Het behoeft geen betoog dat ook op financieel vlak stoppen met drinken voordelen biedt. Dat lekkere streekbiertje of die dure, maar ó zó lekkere wijn zijn een grote hap uit je portemonnee.

5. Kans op ziekten verkleint

Ook al had je toen je dronk nooit echt serieuze gezondheidsproblemen, je staat er beter voor als je gestopt bent. Het gaat niet alleen om acute ziektes of aandoeningen maar ook om de ontwikkeling van ziektes op de lange termijn.

Toch gezellig wat drinken met vrienden of een drankje in de tuin?

Verras jezelf met eens een heerlijke alcoholvrije cocktail of pak een alcoholvrij biertje.
4 ijsklontjes

2 partjes medium handsinaasappels

2 schijfjes citroenen
2 schijfjes limoenen
20 ml Teisseiresiroop aardbei of framboos
50 ml cranberrysap
125 ml (bruisend) water.


Hoe maak je het? 
Vul het wijnglas met de ijsblokjes. Voeg de sinaasappelpartjes, citroen- en limoenschijfjes toe. Voeg de siroop, het cranberrysap, bruisend water en de muntblaadjes toe en roer goed door.
Ik daag je uit om jouw voortgang te delen op socialmedia met:
#summerproefweken #10weken10challenges#eatjustawayoflife

Ik doe uiteraard zelf ook mee. Je kan zo laten zien dat je niet de enige bent, je kan de ander stimuleren en inspireren.

Let op: onder de deelnemers verloot ik een leuk sport T-shirt. Laat weten dat je meedoet en deel je successen!

PS: bewaar je opdrachten in een mooi mapje. Zo kun je het zelf altijd oppakken wanneer het weer nodig lijkt.

Succes!

Hou EAT Just a way of life ook in de gaten:
 
Copyright © 2018 EAT Just a way of life, All rights reserved.
Je ontvangt deze mail omdat je deelneemt aan de Summer proef weken 10 challanges, 10 weken.

Our mailing address is:
EAT Just a way of life
Van Rijswijkstraat 26
Cromvoirt, Nb 5266 BD
Netherlands

Add us to your address book


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by MailChimp